Інтеграція морських портів у ланцюги постачань


Порти грають важливу роль в забезпеченні соціально-економічної та екологічної безпеки регіону. Вони вносять свій вклад у створення доданої вартості та споживчої цінності, надають робочі місця, залучають інвестиції та сприяють підвищенню конкурентоспроможності фірм у цьому регіоні, а нерідко всієї країни.

Морський порт

Поняття

У вузькому сенсі морський порт це логістичний інфраструктурний вузол між наземним і морським транспортом, до переваг якого відносяться найменша вартість і найкоротший термін перевалки вантажів. Він розглядається компаніями окремою ланкою, яка у процесі транспортування їх вантажів є зовнішнім чинником, набором обмежень, джерелом витрат.

Але в широкому сенсі морський порт є активним актором, який є спроможним зробити позитивний внесок у результати діяльності багатьох підприємств і в забезпечення задоволеності споживачів продукції.

Роль морського порту в ланцюгах постачань

Варто дотримуватись тієї думки, що морські порти є акторами в ланцюгах постачань, які відіграють проактивну роль у взаємодіях з підприємствами-виробниками, торговельними компаніями, експортерами й імпортерами, перевізниками, логістичними операторами й іншими суб’єктами господарювання. Порти не просто обираються суб’єктами, а впливають на їх рішення, стратегії, результати діяльності тощо. Вони конкурують між собою за можливості організувати конкурентоспроможні ланцюги постачань для низки товарів (вантажів). 

Об'єкти управління

До об’єктів управління включається широке коло елементів, а саме: 
  • ділові відносини морського порту з зацікавленими сторонами; 
  • операційні системи; 
  • організаційні, функціональні, топологічні, процесні та поведінкові складові й елементи морського порту і ланцюгів постачань, до складу якого він належить; 
  • основні процеси, що утворюють додану вартість логістичного сервісу; 
  • інформаційно-комунікаційна система; 
  • система контролю; 
  • практики, тобто досвід, навички та знання щодо інтеграційних заходів в ланцюгах постачань. 
Все це слід розглядати, як концептуальні передумови для інтегрування морського порту в ланцюги постачань.

Інтеграція у ланцюг постачань

Стратегія інтеграції морського порту в ланцюги постачань це один з напрямків його розвитку, що передбачає комплекс завдань і план дій з пристосування та реконфігурації операційних систем і процесів з метою підвищення результативності управління вантажопотоками, а також відповідні зміни в системі управління в контексті побудови інтегрованої взаємодії з учасниками ланцюга постачань задля підвищення ефективності й отримання конкурентних переваг.

Джерело:

Жерліцин Д.М., Кравченко В.М., Мандра В.В. (2017). "Методологічні засади вертикальної інтеграції морських портів у ланцюги постачань". Актуальні проблеми економіки. – № 6 (192). – С. 72-82. URL>>>

Comments

Popular posts from this blog

Система складирования: хранение и комплектация заказов

Смыкание временных рядов

Анализ кинофильмов с применением R